Έκθεση: 76 εκατ. άνθρωποι εκτοπίζονται βίαια στο εσωτερικό της ίδιας τους της χώρας

Οι ένοπλες συρράξεις στο Σουδάν, στη Λωρίδα της Γάζας και στην ΛΔ Κονγκό ώθησαν τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί βίαια στο εσωτερικό της ίδιας της χώρας τους (personnes déplacées à l’intérieur de leur pays, PDI) σε επίπεδο άνευ ιστορικού προηγουμένου, στα 75,9 εκατομμύρια, στα τέλη του 2023, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Καταστάσεων Εσωτερικού Εκτοπισμού (Internal Displacement Monitoring Centre, IDMC).

Ο αριθμός τους αυξήθηκε αλματωδώς (+50%) κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, τονίζει η ΜΚΟ αυτή στην ετήσια έκθεσή της, που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα στη Γενεύη. Στα τέλη του 2022, ανέρχονταν σε 71,1 εκατομμύρια.

Οι PDI, αντίθετα με τους πρόσφυγες, που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, εκτοπίζονται στο εσωτερικό.

Η βία και οι ένοπλες συρράξεις είναι τα βασικά αίτια των εξαναγκαστικών εκτοπισμών (68,3 εκατομμύρια), ενώ καταστροφές υποχρέωσαν άλλους 7,7 εκατ. ανθρώπους να εγκατασταθούν αλλού. Σε απόλυτους αριθμούς, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, το σύνολο των εσωτερικά εκτοπισμένων εξαιτίας της βίας και των ενόπλων συρράξεων αυξήθηκε κατά 22,6 εκατομμύρια. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν το 2022 και το 2023.

Με 9,1 εσωτερικά εκτοπισμένους, το Σουδάν έχει τον υψηλότερο αριθμό PDI που έχει καταγραφτεί σε οποιαδήποτε χώρα από το 2008, όταν άρχισαν να τηρούνται δεδομένα για το φαινόμενο, σημειώνει το IDMC. Σχεδόν οι μισοί PDI ζουν σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, τονίζει.