Άνοιξη 2024: Δέκα νέες εκδόσεις βιβλίων στις προθήκες

Πλούσια είναι η σοδειά σε νέες εκδόσεις βιβλίων για την Άνοιξη 2024. Επιλέξαμε μερικές από τις νέες κυκλοφορίες βιβλίων και τις προτείνουμε με την περίληψη της θεματολογίας τους.

ANNA KAΡAKATΣOΥΛΗ

Το ξίφος του πνεύματος
Εκδόσεις Gutenberg

Με δεδομένο ότι η εκδοτική παραγωγή είναι ένας προνομιακός δείκτης της κυκλοφορίας και ανταλλαγής των ιδεών, το βιβλίο χαρτογραφεί τους εκδοτικούς διαύλους μέσω των οποίων διακινούνται οι ακροδεξιές και εθνικιστικές ιδέες στην Ελλάδα μετά τη Μεταπολίτευση. Οι εγχώριες εκδοτικές πρωτοβουλίες εξετάζονται συγκριτικά με αντίστοιχα φαινόμενα στην Ευρώπη, ώστε να αποτιμηθεί ο χαρακτήρας της άκρας δεξιάς και των εθνικιστικών ομάδων στην Ελλάδα την τελευταία πεντηκονταετία. 

ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ένα πτώμα στην αυλή της Αμαλίας
Eκδόσεις Ψυχογιός

Αθήνα, 1850. Η Αγγελική Δελβενιώτη, δεσποινίς επί των τιμών της βασίλισσας Αμαλίας, βρίσκεται νεκρή στο λιθόστρωτο, κάτω από το παράθυρο του διαμερίσματός της στα Ανάκτορα. Παιχνίδια εξουσίας, διπλωματικές ίντριγκες, εκβιασμοί κλονίζουν τα έτσι κι αλλιώς αδύναμα θεμέλια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, που αποτελεί παρ’ όλα αυτά πόλο έλξης για την αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής διανόησης που θα βρεθεί μπλεγμένη με τους μυθοπλαστικούς ήρωες αυτής της ιστορίας. 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Γη της πικραμένης Παναγιάς
Eκδόσεις Ψυχογιός

Κύπρος, θαλασσοφίλητη, λιόχαρη. Μα δουλωμένη στους αποικιοκράτες. Όταν σημαίνει η ώρα, ο λαός της σηκώνεται ορθός, μόνος, ενάντια σε μια αυτοκρατορία. Πολεμάει κι ελπίζει. Πονάει και ματώνει. Στις αγχόνες των Άγγλων πρώτα. Κι ύστερα κατάντικρυ στον Τούρκο. Τον εισβολέα που πνίγει στο αίμα το νησί εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του ’74. Το καλοκαίρι των νεκρών, των αιχμαλώτων, των ξεριζωμένων, των χιλιάδων αγνοουμένων.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Φ. ΔΡΟΛΙΑΣ

Οι εξισώσεις
Εκδόσεις Gutenberg

Σ’ αυτό το υβριδικό μυθιστόρημα ο Βασίλειος Δρόλιας γράφει για τη σύγχρονη φυσική και την επιστήμη γενικότερα, εξετάζοντας την επιστημονική και την κοινωνική της υπόσταση. Οι σχέσεις, τα πάθη και οι φιλοδοξίες των ηρώων συνδέονται με τους προβληματισμούς του συγγραφέα για την επιστήμη και το μέλλον της στο πλαίσιο μιας κοινωνίας σε αλλαγή.  

ΕΛΕΝΑ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΝΟΥΡΙΟΣ

Η εγγονή της Σταχτοπούτας
Eκδόσεις Κey books

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κορίτσι και μια γιαγιά που τους άρεσε να διαβάζουν τα παραμύθια του πρωινού. Το κορίτσι ήταν η εγγονή της γιαγιάς, που κάποτε κι αυτή ήταν κορίτσι. Γεμάτο με απίστευτη λαχτάρα για ζωή, το βιβλίο μάς καλεί να ανακαλύψουμε βαθύτερες έννοιες και αλήθειες μέσα από ένα κλασικό παραμύθι που διαβάζεται από γιαγιάδες σε εγγονές ανά τους αιώνες. Η ιστορία της Σταχτοπούτας αποτελεί ένα μοναδικό ταξίδι αυτογνωσίας για κορίτσια κάθε ηλικίας, κάθε εποχής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ

Μικρές ιστορίες μεγάλα μαθήματα
Eκδόσεις Κey books

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, η Μελίνα Μερκούρη, ο Δημήτρης Χορν, αλλά και… η μητέρα του, η γιαγιά του και η ξαδέρφη του κάνουν το πέρασμά τους, μεταξύ άλλων, στις 38 μικρές, τυχερές αλλά καθόλου τυχαίες ιστορίες  του Θανάση Ευθυμιάδη. Αφηγήσεις έντονα συγκινητικές, γεμάτες καλοσύνη και ανθρωπιά.  

ΣΥΛΒΙΑ ΓΑΛΒΑ

Θεατές και δράστες
Εκδόσεις Βακχικόν

Οι Θεατές και δράστες ταξιδεύουν στον χώρο και τον χρόνο. Από τη μακρινή Σαγκάη μέχρι τα βουνά της Ρουμανίας και από τη Θεσσαλονίκη του 1908 μέχρι το 2289. Καμιά φορά, ψάχνουν απαντήσεις σε απλά αντικείμενα. Δρουν, παίρνουν αποφάσεις, είναι οι πρωταγωνιστές των ιστοριών, οι φανεροί ήρωες, οι μάρτυρες των γεγονότων, οι αφηγητές μερικές φορές. Τα πρόσωπα που βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο υποστηρίζουν τους ήρωες, ή τους κρίνουν. 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Το υπόλοιπο του βίου 
Εκδόσεις Δίαυλος

Ένας άνθρωπος που αποφασίζει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του περπατώντας προς αυτό, μετρώντας τα βήματά του, εξοστρακίζοντας σκέψεις του παρελθόντος και ακολουθώντας μια ζωή χωρίς επιλογές, στις οποίες έχει πάψει να πιστεύει. Μια μακροπερίοδη αφήγηση που αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη σε μια ευφάνταστη πορεία ζωής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΙΤΤΑΣ 

Η μοναξιά του ενός
Εκδόσεις Αίολος

Ένας άνθρωπος, μέσα στην αποξένωση της πόλης, συζητά με μια παρέα φίλων και θέτει συλλογικά ζητήματα ύπαρξης. Η Μοναξιά του ενός είναι το πρώτο βιβλίο του Κωνσταντίνου Πίττα, αρχιτέκτονα και διδάκτορα Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ – ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ

Ο κόσμος καίγεται
Εκδόσεις Τόπος

Η περιβαλλοντική κατάρρευση, οι κοινωνικές ανισότητες, η εργασιακή επισφάλεια και η ενεργειακή φτώχεια πρέπει να αντιμετωπιστούν με ρηξικέλευθες παρεμβάσεις. Στόχος είναι η κλιματική, η κοινωνική και η διαγενεακή δικαιοσύνη. Ένα δίκαιο πράσινο συμβόλαιο, που εγγυάται τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν μικρότερες ευθύνες για την κλιματική κρίση, που είναι εκτεθειμένοι στις μεγαλύτερες ζημίες και απώλειες, που δεν έχουν δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.