Άγιος Βαλεντίνος: Σοκολάτες, λουλούδια και …δικαστήρια της Αγάπης

Ο αγαπημένος προστάτης του έρωτα, ο Άγιος Βαλεντίνος έχει σήμερα την τιμητική του.

Στους 6 και πλέον αιώνες που γιορτάζεται η φήμη του εξαπλώθηκε στα πέρατα της γης με διάφορα ιδιαίτερα έθιμα να συνοδεύουν τη γιορτή του. Πρώτος γνωστός επίσημος εορτασμός της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου έλαβε χώρα στο Παρίσι στις 14 Φεβρουαρίου 1400. Έκτοτε, ο εορτασμός απέκτησε πολλά δέλεαρ για την κατανάλωση και το εμπόριο αλλά και κάποιες λιγότερο γνωστές διαστάσεις.

Για παράδειγμα, στα πρώτα χρόνια της γιορτής ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος ΣΤ’ ίδρυσε το La cour amoureuse, ή αλλιώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγάπης. Τα μέλη του δικαστηρίου ήταν μόνο γυναίκες και συνεδρίαζε για διαζύγια, απιστία και την ενδοοικογενειακή βία.

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου

Ο Δούκας της Ορλεάνης και το ποίημα του

Η παλαιότερη καταγραφή του “Βαλεντίνου” είναι ένα ποίημα που έγραψε ο δούκας της Ορλεάνης Πιο συγκεκριμένα ο Κάρολος έγραψε ένα ερωτικό ποίημα στη σύζυγό του όταν φυλακίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου το 1415, στο οποίο αναφέρεται στη σύζυγό του ως “Βαλεντίνος”.

Το 1537, ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Η’ κήρυξε επίσημα την 14η Φεβρουαρίου ως αργία της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου με βασιλικό καταστατικό. Ήταν ο περιβόητος μονάρχης που είχε έξι γυναίκες: μία πέθανε, μία επέζησε, δύο χώρισε και δύο αποκεφάλισε.

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Στη δεκαετία του 1700, οι Αγγλίδες βάζανε πέντε φύλλα δάφνης στα μαξιλάρια τους -ένα στο κέντρο και τέσσερα στις γωνίες- τη νύχτα της 13ης Φεβρουαρίου, προκειμένου να δουν τους μελλοντικούς συζύγους.

Στη Σουηδία η αρχή της παράδοσης αποστολής λουλουδιών

Ο βασιλιάς Κάρολος Β’ της Σουηδίας μετά από ένα ταξίδι στην Περσία στις αρχές του 1700, ξεκίνησε την παράδοση της αποστολής λουλουδιών. Σημειωτέον τα τριαντάφυλλα είναι ο βασιλιάς των λουλουδιών για την ημέρα αυτή.

Το πρώτο κουτί με σοκολατάκια 

Ο Ρίτσαρντ Κάντμπερι (Richard Cadbury) παρουσίασε το πρώτο κουτί σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 1868.

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Στη Βερόνα τα “γράμματα”  έχουν την τιμητική τους

Κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η πόλη της Βερόνα στην Ιταλία λαμβάνει χιλιάδες γράμματα που απευθύνονται στην Ιουλιέτα. Εθελοντές απαντούν σε κάθε γράμμα και απονέμουν το βραβείο «Cara Giulietta» («Αγαπητή Ιουλιέτα») στον συγγραφέα του πιο ρομαντικού γράμματος.

Γυναικεία υπόθεση στην Ιαπωνία, η συγκεκριμένη μέρα

Στην Ιαπωνία, λόγω ενός μεταφραστικού λάθους που έγινε από μια εταιρεία σοκολάτας, μόνο οι γυναίκες αγοράζουν σοκολάτα και δώρα για τους αγαπημένους τους στις 14 Φεβρουαρίου.

“Σοκολατένια” Γκάνα

Για την Γκάνα, η ημέρα αυτή είναι απλά αφιερωμένη στη σοκολάτα.

Ρομαντισμός στη Νότια Κορέα

Τα ρομαντικά ζευγάρια στη Νότια Κορέα γιορτάζουν την ημέρα της αγάπης στις 14 κάθε μήνα.

Μία παράδοση του 16ου αιώνα μέχρι σήμερα

Στην Ουαλία, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται στις 25 Ιανουαρίου και οι ερωτευμένοι ανταλλάσσουν χειροποίητα ξύλινα κουτάλια, μία παράδοση του 16ο αιώνα.

Η Δανία και για τα δικά της έθιμα

Στη Δανίαανταλλάσσουν χειροποίητες κάρτες με αποξηραμένους λευκούς γάλανθους (snowdrops). Θεωρείται ότι είναι οι πρώτοι που ανθίζουν κάθε χρόνο.

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Σαν Άνοιξη η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου 

Στη Σλοβενίαο Άγιος Βαλεντίνος είναι ένας από τους προστάτες της άνοιξης. Η ημέρα σηματοδοτεί την πρώτη μέρα εργασίας στα χωράφια για το νέο έτος.

145 εκατομμύρια ευχετήριες κάρτες ανταλλάσσονται κάθε χρόνο στην Αμερική

Οι Αμερικανοί ξοδεύουν πολλά για την αγάπη. Σε μια έκθεση από την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου, αναμένεται να ξοδέψουν το ιλιγγιώδες ποσό των 19,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κοσμήματα.