Το “Mobbing” ή αλλιώς ηθική παρενόχληση θεωρείται ποινικά κολάσιμο από το 2021. Πρόκειται για μορφή κακοποίησης που απαντάται στους εργασιακούς χώρους και εγκαθιδρύει ουσιαστικά μια σχέση δράστη-θύματος.
Ακούγοντας τη λέξη “παρενόχληση” το μυαλό μας συνήθως πηγαίνει στην περίπτωση της σεξουαλικής. Όμως υπάρχει και μια άλλη μορφή, με την οποία κατά πάσα πιθανότητα, ως εργαζόμενοι, ερχόμαστε πολύ συχνότερα αντιμέτωποι, χωρίς καν να το γνωρίζουμε. Είναι οι συμπεριφορές που επιφέρουν ψυχολογική βλάβη στον εργασιακό χώρο.
Η λέξη που περιγράφει αυτή τη μορφή κακοποίησης έρχεται από τα αγγλικά: Mobbing, ή αλλιώς «ηθική παρενόχληση». Η νομοθεσία την απαγορεύει από το 2021.
“Τα συστηματικά υποτιμητικά σχόλια, οι φωνές, οι ύβρεις, οι απειλές, η συστηματική απομόνωση από «κλίκες» που περιθωριοποιούν τον εργαζόμενο, καθώς και τα κακόβουλα ή επικριτικά σχόλια, είναι ορισμένα παραδείγματα mobbing.”
Σε ένα εργασιακό περιβάλλον συχνά αναπτύσσονται διαφορετικές απόψεις ή δημιουργούνται συγκρούσεις, ωστόσο δεν συνιστά κάθε σύγκρουση ηθική παρενόχληση. Γι′ αυτό είναι χρήσιμο να είμαστε, ως εργαζόμενοι, σε θέση να αναγνωρίζουμε πότε μια συμπεριφορά αποτελεί mobbing, ποια είναι τα δικαιώματά μας απέναντι σε ένα τέτοιο φαινόμενο και πώς μπορούμε να προστατευτούμε νομικά.
Μας αφορά όλους και είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς επηρεάζει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία με διάφορους τρόπους, ενώ μπορεί να επιδράσει ακόμη και στις κοινωνικές μας συναναστροφές.