Συμβαίνει να έχουν δύο πόλεις ίδιο όνομα και διαφορετικές συνθήκες. Το κοινό όνομα όμως μπορεί να τις κάνουν να νιώσουν εγγύτητα και αλληλεγγύη. Στη Νέα Ιωνία της Αθήνας το τοπίο είναι βροχερό. Στη Νέα Ιωνία του Βόλου όμως, η ελπίδα βυθίζεται στα λασπόνερα.
Άνθρωποι μετατρέπονται σε επαίτες για ένα μπουκάλι νερό ή λίγη τροφή. Η ανταπόκριση που δημοσίευσε η Εφημερίδα “Καθημερινή” μπορεί να αφυπνίσει και τους πιο αδιάφορους. Το ερώτημα είναι -έστω και εν μέσω προεκλογικής περιόδου- μπορεί η μία Νέα Ιωνία να νιώσει αλληλέγγυα και να νοιαστεί την άλλη; Έστω συγκεντρώνοντας εμφιαλωμένο νερό και τρόφιμα;
Ακολουθεί το ρεπορτάζ της Καθημερινής
ΒΟΛΟΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Μάχη για ένα μπουκαλάκι εμφιαλωμένο νερό, μεγάλη δυσκολία στην προμήθεια τροφίμων, χείμαρροι και ρέματα που φλερτάρουν με την υπερχείλιση, δρόμοι θαμμένοι κάτω από μπάζα και η βαριά σκιά του «αποκλεισμένου» Πηλίου πάνω από την πόλη: η τρίτη μέρα της κακοκαιρίας «Daniel» αποκαλύπτει μερικά από τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η πρωτεύουσα της Μαγνησίας.
«Κοιτάζαμε νωρίς το πρωί που έβρεχε τη στάθμη του Κραυσίδωνα να ανεβαίνει πάλι στο όριο της υπερχείλισης. Ευτυχώς μετά η βροχή κόπασε και δεν το ζήσαμε δεύτερη φορά», λέει στην «Κ» η Κατερίνα Ευαγγελινού, κάτοικος της συνοικίας «Οξυγόνο». Σε άλλη περιοχή της Νέας Ιωνίας στις Ασπρες Πεταλούδες – Νέο Δέλτα, ο χείμαρρος του Ξηριά φούσκωσε και άρχισε να πλημμυρίζει τους δρόμους, παρασύροντας αυτοκίνητα και απειλώντας τα σπίτια.
Με το σταγονόμετρο η διανομή νερού όταν ξεκινήσει
Μάλιστα, η Νέα Ιωνία αποκόπηκε το πρωί για ακόμα μια φορά από το κέντρο του Βόλου, καθώς η βροχή δημιούργησε προβλήματα στην περιοχή του λιμανιού. Εκεί, σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται η συνοικία του Παλιού Λιμεναρχείου, όπου περίπου 1.000 κάτοικοι είναι χωρίς ρεύμα και νερό επί τρεις ημέρες. Δρόμοι, αυτοκίνητα και ισόγεια σπίτια σε διάφορες γωνιές της πόλης συνεχίζουν να καλύπτονται από στρώματα λάσπης, ενώ ο στρατός διένειμε σήμερα σε πολίτες φαγητό, νερό και φάρμακα.
Οσο συνεχίζει να βρέχει το πιο βασικό πρόβλημα που απασχολεί όλους τους κατοίκους της πόλης είναι η διακοπή του νερού από την πρώτη ημέρα της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, οι πηγές υδροδότησης της πόλης στο βουνό του Πηλίου (Πορταριά, Μακρινίτσα, Κατηχώρι, Αλλη Μεριά) έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Διανομή νερού (από γεωτρήσεις) θα ξεκινήσει σύμφωνα με τον δήμαρχο από τις 18.00, σταδιακά, από γειτονιά σε γειτονιά και με το σταγονόμετρο. Θα λειτουργεί δηλαδή για τρεις ώρες, θα κόβεται ξανά, κ.ο.κ.
Αυτή η έλλειψη νερού έχει οδηγήσει τους Βολιώτες σε ένα διαρκές σαφάρι για ένα μπουκαλάκι εμφιαλωμένο νερό. Καθώς υπάρχουν ακόμα πολλές γειτονιές χωρίς ρεύμα (σύμφωνα με τον δήμαρχο, το ηλεκτρικό θα έχει αποκατασταθεί πλήρως μέχρι το βράδυ), τα σούπερ μάρκετ που λειτουργούν είναι λίγα και αυτά αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Στη γειτονιά του Ανάβρου, στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, ένα σούπερ μάρκετ άνοιξε σήμερα μετά από δύο ημέρες που παρέμενε κλειστό λόγω διακοπής ρεύματος. Λειτουργεί με γεννήτριες.
Οι εξάδες με τα νερά έχουν εξαφανιστεί από τις 12.30 μ.μ., με τους υπεύθυνους του καταστήματος να βγάζουν ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα ότι «σε λίγη ώρα έρχονται νέες παραλαβές νερού». Αμέσως μετά τελείωσαν και οι συσκευασίες με τα μικρά μπουκαλάκια, ενώ οι εργαζόμενοι υπενθύμιζαν σε όλους πως από τα μικρά νερά μπορούσε ο κάθε πολίτης να πάρει μάξιμουμ δύο συσκευασίες (από την εξάδα με τις μεγάλες συσκευασίες επιτρέπεται μόνο μία συσκευασία).
«Τροφοδοτούμαστε από Κατερίνη, Λάρισα και Λαμία και ήταν πολύ δύσκολο να μας προσεγγίσουν τρεις ημέρες τώρα, ενώ με τη σειρά τους τώρα βρίσκονται και αυτοί στη δίνη της κακοκαιρίας».
Την ίδια στιγμή η διανομή νερού έξω από το Δημαρχείο της πόλης έχει δημιουργήσει τεράστια ουρά. Οι πολίτες περιμένουν πάνω από μια ώρα για μια εξάδα. Ο εκνευρισμός των είναι έκδηλος, υπάρχουν μερικοί που προσπαθούν να πάρουν παραπάνω συσκευασίες και άλλοι που χάνουν μέσα από τα μάτια τους αυτές που είχαν αγοράσει, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σε δύο περιπτώσεις καυγάδες.
Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το πρόβλημα τροφοδοσίας της πόλης με γαλακτοκομικά και κρέατα, καθώς όπως μας εξηγεί υπάλληλος του σούπερ μάρκετ, «τροφοδοτούμαστε από Κατερίνη, Λάρισα και Λαμία και δεν έφτανε που ήταν πολύ δύσκολο να μας προσεγγίσουν τις τελευταίες τρεις ημέρες, τώρα είναι είναι αντιμέτωπες με την κακοκαιρία».
Είναι ελάχιστα τα προϊόντα που επιτρέπεται να πάρουν οι πολίτες από τα ψυγεία- σοκολατούχο γάλα, ελιές, γραβιέρα.
Είδος υπό εξαφάνιση σάντουιτς και τυρόπιτες
Οσο για τα προϊόντα που υπήρχαν ήδη στα ψυγεία των καταστημάτων, αυτά σε αρκετές περιπτώσεις έχουν καταλήξει στα σκουπίδια, αν μία επιχείρηση δεν είχε ρεύμα, αν υπήρχαν συχνές διακοπές ή αν δεν διέθετε γεννήτριες. Πολλά καφέ είναι ανοιχτά αλλά οι προθήκες τους είναι άδειες. Τα σάντουιτς και οι τυρόπιτες είναι είδος υπό εξαφάνιση. Οι συναλλαγές πρέπει να γίνονται με μετρητά σε πολλές περιπτώσεις -όπου δεν υπάρχει σήμα internet τα POS δεν λειτουργούν.
Στο σούπερ μάρκετ στον Aναβρο, έχουν τοποθετήσει ταινίες πάνω στα ψυγεία για να γνωστοποιούν με αυτόν τον τρόπο στους πολίτες ότι τα περισσότερα προϊόντα δεν διατίθενται, καθώς όπως μας εξηγούν οι υπάλληλοι, το ρεύμα από τις γεννήτριες με τις οποίες δουλεύει το κατάστημα δεν επαρκεί για τη σωστή λειτουργία των ψυγειοκαταψυκτών.
Είναι ελάχιστα τα προϊόντα που επιτρέπεται να πάρουν οι πολίτες από τα ψυγεία- σοκολατούχο γάλα, ελιές, γραβιέρα.
«Απλυτοι για τρεις ημέρες, μαζεύουμε νερά από τις υδρορροές την ώρα της βροχής με λεκάνες και κουβάδες».
«Εγώ είμαι μάλλον η πιο τυχερή κάτοικος του Βόλου, τα πράγματα που είχαμε στο ψυγείο του σπιτιού τα μεταφέραμε στον ψυγειοκαταψύκτη που έχει στην καφετέρια του ο άντρας μου και έχουμε και κουζίνα με γκάζι», λέει στην «Κ» η Κατερίνα Ευαγγελινού, σημειώνοντας πως οι Βολιώτες νιώθουν σήμερα εξουθενωμένοι.
«Απλυτοι για τρεις ημέρες, μαζεύουμε νερά από τις υδρορροές την ώρα της βροχής με λεκάνες και κουβάδες για τις ανάγκες της τουαλέτας, πολλοί χωρίς ένα φαγητό της προκοπής, με βροχή που μόλις τώρα σταμάτησε και όλη αυτή τη λάσπη γύρω μας. Είμαστε ράκη από την κούραση και την υπερένταση».