Μία ξεχωριστή διάκριση κέρδισε ομάδα μαθητών στη Νέα Ιωνία από το 7ο Γυμνάσιο, που μελέτησε εκτενώς το θέμα των σεισμών στην πόλη, τις αντοχές κτιρίων και τους χώρους καταφυγής του πληθυσμού.
Τη Δευτέρα 03 Ιουλίου 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των Education Leaders Awards 2023. Η διοργάνωση είχε ως στόχο να αναδείξει και να επιβραβεύσει τις εκπαιδευτικές μονάδες και δραστηριότητες, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, στη νέα ψηφιακή εποχή.
Περισσότερα από 200 υψηλόβαθμα στελέχη της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων.
Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2021-2022 με τίτλο: «Μαθαίνω για τους σεισμούς στο σχολείο. Αυξάνω την ανθεκτικότητα της κοινωνίας», απέσπασε το 1ο (Gold) βραβείο στην κατηγορία «Καινοτομία στην εκπαίδευση». Το βραβείο παρέλαβε η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος Μαρία Καρπούζα Γεωλόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στο Περιβάλλον, υποψήφια διδάκτωρ του ΕΚΠΑ στις Φυσικές Καταστροφές.
Το βραβείο αφιερώθηκε στους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα: Μπάρτσι Γκάμπριελ, Μπατζέ Κυριάκο, Ξενάκη Νικόλαο, Πιπέρι Λαέρτη, Ρέτσιο Σωκράτη, Σάββα Ιωάννα, Τσάκο Εμιλιάνο, Τσάκου Γεωργία, Χαλόφτη Δωροθέα, Χαλόφτη Όλγα και Χολόγκιτα Δημήτριο, χωρίς την προσπάθεια και τη θέληση των οποίων δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίησή του, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Μαρία Καρπούζα κατά την παραλαβή του.
Στη συνέχεια έγινε αναφορά στη σπουδαιότητα της ύπαρξης εκπαίδευσης πάνω στις φυσικές καταστροφές από ειδικούς επιστήμονες σε όλα τα σχολεία και οργανισμούς, ώστε να μειωθούν οι απώλειες στο ελάχιστο.
Κατά την επτάμηνη διάρκεια του προγράμματος, όπου οι μαθητές αφιέρωναν σε εβδομαδιαία βάση χρόνο από τις προσωπικές τους ασχολίες, πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δραστηριότητες και δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των σεισμών γενικά, αλλά και στην πόλη της Νέας Ιωνίας.
Οι μαθητές μέσα από την κατανόηση του μηχανισμού δημιουργίας των σεισμών, αλλά και των αρνητικών συνεπειών τους, αναζήτησαν τρόπους ώστε να καταστεί η γειτονιά τους ένας τόπος ασφαλέστερος για τους ίδιους αλλά και για τις οικογένειές τους.
Ερεύνησαν τις ιδιαίτερες γεωλογικές και τοπογραφικές συνθήκες της περιοχής μελέτης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν καταγραφή των κτιρίων που είναι πιθανό να παρουσιάσουν αστοχίες ή και να καταρρεύσουν σε περίπτωση σεισμού. Πήραν επίσης μέρος στην άσκηση σεισμού, ενημερώνοντας τους συμμαθητές τους για τις σωστές ενέργειες κατά τη διάρκειά της.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε ακόμη εργασίες πεδίου και συνάντηση με επιστημονικούς φορείς. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους αποτυπώθηκαν σε ηλεκτρονικούς χάρτες με τη βοήθεια του λογισμικού Arc GIS on line.
Η πλήρης εργασία βρίσκεται στη διεύθυνση: https://arcg.is/1LzLfG1