Τεχνητή Νοημοσύνη: Μάθημα στο Δημόκριτο από το Ελληνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών

«Τριήμερο σχολείο» για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και τις εφαρμογές της διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών (Hellenic Institute of Advanced Studies) από τις 3 έως τις 5 Ιουλίου 2023 στον «Δημόκριτο». 

Στα μαθήματα που θα γίνουν στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» με συντονιστή τον καθηγητή του ΜΙΤ Δημήτρη Μπερτσιμά, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν ομιλίες γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Την επομένη, στις 6 Ιουλίου, θα λάβουν μέρος σε σχετικό επιστημονικό εργαστήριο στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ενώ η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί με το 2ο Ετήσιο Συμπόσιο του HIAS στις 7 Ιουλίου. 
Στόχος του συνεδρίου είναι η εξοικείωση φοιτητών από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, όπως Μηχανική, Νομική, Ιατρική, Κοινωνικές Επιστήμες, Ανθρωπιστικές Σπουδές, Τέχνες με τις τελευταίες εξελίξεις της Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς και τις προοπτικές, που ανοίγονται στους διάφορους τομείς.

Οι επιδράσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ενδεικτικά, η σύνδεση της ΤΝ με τους δορυφόρους, τα υλικά, τα φάρμακα αλλά και τα γλωσσικά μοντέλα ή τη μουσική, είναι μερικά μόνο από τα θέματα των ομιλιών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές αλλά και αποφοίτους, με στόχο την ενημέρωση και εξοικείωσή τους σχετικά με τις δυνατότητες εφαρμογής της ΤΝ στους επιστημονικούς τομείς που υπηρετούν. 
Στο επιστημονικό εργαστήριο που θα γίνει στο Ίδρυμα Ευγενίδου, κορυφαίοι ερευνητές της ΤΝ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα αναπτύξουν τις τελευταίες εξελίξεις της ΤΝ και τις εφαρμογές της. Αντικείμενο των παρουσιάσεων οι οποίες απευθύνονται σε ερευνητές θα είναι η τεχνολογία αιχμής επάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το Συμπόσιο
Στο πλαίσιο του 2ου Ετήσιου Συμπόσιου του HIAS, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου, με θέμα «Γέφυρες μεταξύ Παιδείας, Επιστήμης και Καινοτομίας», θα συζητηθούν θέματα και θα αναδειχθούν δράσεις γύρω από τη δημιουργία και την ενδυνάμωση επιστημονικών συνεργειών σε διάφορους τομείς μεταξύ Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό με τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα.
Οι τομείς στους οποίους θα αναπτυχθεί η στενή αυτή επιστημονική συνεργασία – οι «επιστημονικές γέφυρες» – είναι η «Εκπαίδευση και η έρευνα», η «Απανθρακοποίηση στη Ναυτιλία», η «Τεχνητή νοημοσύνη» και οι «Γέφυρες στην καινοτομία».
 

Τη διοργάνωση των μαθημάτων στον «Δημόκριτο» και του Συμποσίου έχει αναλάβει οργανωτική επιτροπή στην οποία μετέχουν ο Πρόεδρος του HIAS, καθηγητής στο Χάρβαρντ Πέτρος Κουμουτσάκος, ο Πρύτανης του ΕΜΠ, καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής και ο Γεώργιος Παππάς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.  

Η Τεχνητή Νοημοσύνη σήμερα

Η ολοένα αυξανόμενη ψηφιοποίηση του κόσμου, καταδεικνύει τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης στο να μεταμορφώσει κυριολεκτικά τη ζωή και την εργασία μας. Στη λογική της εξερεύνησης των ατελείωτων δυνατοτήτων της ΤΝ, θα μπουν οι συμμετέχοντες στο επιστημονικό πρόγραμμα του HIAS, συζητώντας με ειδήμονες από διαφόρους τομείς.
Στη διάρκεια της τριήμερης παρουσίασης της ΤΝ μέσα από διαλέξεις και εφαρμογές, θα εντοπίσουν τους τρόπους, με τους οποίους η ΤΝ ήδη χρησιμοποιείται σε επιστημονικούς τομείς, όπως η Μηχανική, οι Ανθρωπιστικές σπουδές, η Νομική, η Ιατρική και οι Τέχνες. Η αυτοματοποίηση διεργασιών, η ανάλυση δεδομένων, η αρωγή στη λήψη αποφάσεων, είναι μερικοί μόνον από τους τρόπους, που χρησιμοποιείται σήμερα η Τεχνητή Νοημοσύνη. Παραμένει, ωστόσο, ακόμη υπό διερεύνηση το πεδίο, στο οποίο μπορεί να βρει εφαρμογή.
Θα παρουσιαστούν τόσο οι προοπτικές, όσο και οι δυνητικοί κίνδυνοι γύρω από την ΤΝ. Επιπλέον, οι ειδικοί θα εισηγηθούν τους τρόπους, με τους οποίους θα μπορούν οι επιστήμονες και ερευνητές να ‘δαμάσουν’ την ΤΝ, ώστε να είναι αυστηρά προσανατολισμένη στην ουσιαστική προσφορά προς την κοινωνία. Στη συζήτηση θα τεθούν, φυσικά, και θέματα ηθικής, όπως αυτά εγείρονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η “ταυτότητα” του HIAS
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών (HIAS) ιδρύθηκε από Έλληνες της Διασποράς με σκοπό την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης προς όφελος της Ελλάδας. Στοχεύει στο να οικοδομήσει γέφυρες και να λειτουργήσει ως κοιτίδα επιστημονικών ανταλλαγών μεταξύ των μελών της Ελληνικής Διασποράς και των συναδέλφων τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον δρα Πέτρο Κουμουτσάκο, διευθύνοντα σύμβουλο του HIAS και πρόεδρο του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Harvard «υπάρχουν καταπληκτικοί Έλληνες επιστήμονες στην Αμερική, στην Ευρώπη, παντού. Ένα μεγάλο επιστημονικό δυναμικό, ειδικά στις θετικές επιστήμες, που θα μπορούσε να αποτελέσει μία σημαντική πηγή δυνατοτήτων και συνεισφοράς για την Ελλάδα – αυτή ήταν η αρχική ιδέα για τη δημιουργία του HIAS».

Οι στόχοι του Ινστιτούτου είναι οι διεθνείς διεπιστημονικές συνεργασίες για την επίλυση προβλημάτων κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως η Ενέργεια, η Υγεία, η Παιδεία, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Ψηφιοποίηση, το Περιβάλλον, οι Μεταφορές, η Ναυτιλία, η Γεωργία, οι Ανισότητες. Βασικοί πυλώνες της προσπάθειας είναι η επιστημονική αριστεία των μελών και οι συνέργειες, ανεξάρτητα από πολιτικές και εμπορικές συνεργασίες. ‘Η επιστημονική γνώση στην υπηρεσία της κοινωνικής ευζωίας’, συνοψίζει την αποστολή του HIAS.