Πόσες φορές δε σου είπαν να κοιμάσαι νωρίς, γιατί “έτσι πρέπει” ή γιατί “κάνει καλό“. Κι όμως ο ύπνος τελικά, τα ωράριά του και οι ανάγκες μας είναι απλώς ζήτημα I.Q. και ευφυίας.
Η Επιστήμη τεκμηρίωσε ότι ο μέσος ορός IQ σχετίζεται τελικά με τις συνήθειες του ύπνου μας, αποδεικνύοντας ότι αυτοί που δεν κοιμούνται πολύ νωρίς το βράδυ είναι πράγματι πιο έξυπνοι.
Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο «Study Magazine» με επικεφαλής έναν ψυχολόγο του London School of Economics and Politics Science,, τον δόκτωρα Satoshi.
Ύπνος και I.Q.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις συνήθειες ύπνου νεαρών Αμερικανών και ανακοίνωσαν τα εξής αποτελέσματα: Οι νέοι στην Αμερική που κοιμούνται τις καθημερινές στις 11:41 μ.μ. και ξυπνάνε 07:20 π.μ. είχαν IQ λιγότερο από 75 ενώ αυτοί που έπεφταν για ύπνο καθημερινά στις 12:29 π.μ. και ξύπναγαν στις 7:52 π.μ. είχαν IQ περισσότερο από 125.
Υπάρχουν βέβαια και οι κανονικοί άνθρωποι οι οποίοι κοιμούνται καθημερινά 12:10 π.μ. και ξυπνάνε στις 7:32 π.μ. και είχαν IQ μεταξύ 90 και 110.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της ερευνάς οι «νυχτερινοί τύποι» είναι πιο δραστήριοι, αντισυμβατικοί, ανοιχτόμυαλοι και έχουν καλλιτεχνικές τάσεις, ενώ είναι περισσότερο κοινωνικοί, ομιλητικοί και ευχάριστοι στην παρέα.
«Το φεγγάρι προσφέρει ενέργεια και κάνει τον άνθρωπο να βρίσκεται σε εγρήγορση, οπότε το μυαλό παίρνει περισσότερες στροφές από εκείνον που αδρανοποιείται από τις 10 το βράδυ και μπαίνει νωρίς στην αγκαλιά του Μορφέα», επισημαίνει ο Ερευνητής.